KORPOS in samenwerking met BRIEZ

praktijk-adres:
Vlierboomstraat 201
2564 HH Den Haag

Tel. 070 - 215 44 01
SMS 06 - 249 02 749
E-mail onsNieuws:

vacature

kortings-acties


woning te koop/te huur (vroegere praktijkruimte KORPOS)

home

 

Ontharing

Vragen over de globale verschillen in ontharingsapparatuur

intro
prijzen
onze aanpak
techniek
must read page
contra-indicaties
uw voorbereiding
keuze voor korpos
veel gestelde vragen:
  Top 10 vragen
FAQ effectiviteit
FAQ veiligheid
FAQ Zon&Laser
FAQ voorbereiding
FAQ tijdens en na Laseren
FAQ verzachten bijwerkingen
FAQ gezicht
FAQ mannen
FAQ donkere huid
FAQ transgender
FAQ apparatuur
  details ELOS
wetenschappelijk onderzoek
  donkere huid
grijs haar
evolutie-hypothese

......SORRY, NOG 1x DOORKLIKKEN.....

De ontharingsafdeling vindt u tegenwoordig in de praktijk van collega Brigitte Stadhouders.
Zij is al ruim 10 jaar gespecialiseerd in ontharing met Lichttechnieken.
Dus alle info over ONTHARING: WWW.BRIEZ.NL


NIEUW

KORPOS zelf zal veranderen naar een nieuwe kritische site over gezondheid en schoonheid van binnenuit. Doel: delen van nieuwe informatie zonder commercieel belang.
Interesse? stuur een e-mail naar donna at korpos punt nl
U krijgt dan een nieuwsbrief als de verse site gelanceerd wordt.

(We zullen u nergens mee lastig vallen, daar hebben wij zelf ook een hekel aan.)Welke techniek is de beste in het algemeen?

antwoord

Welke techniek is voor mijn haar de beste?
antwoord

Kan ik zomaar overstappen?
Zelfde voorbereiding per apparaat?

antwoorden

Wat is het verschil tussen Laser, IPL, ELOS, VPL. LHE, etc?
antwoord

Wat is de nieuwste techniek?
antwoord
Niets nieuws onder de zon
Het komt op hetzelfde neer

Het nieuwste is niet automatisch het beste: een stukje geschiedenis
De toekomst
Door de bomen het bos niet meer zien? eerder een wild donker woud...
De eerste factor van slagen: apparaten onderscheiden zich wel in kwaliteit
De tweede factor is de individuele huid
De derde factor van slagen is de behandelaar

Heeft u nog specifieke tips waar ik op moet letten als ik donshaar heb, of licht haar, of donkere huid?
antwoord


Wat vinden jullie van haargroeiremmers?
antwoord

Brigitte & Donna
Welke techniek is de beste?

Dat is voor iedereen verschillend. We moeten het ter plekke bekijken en uittesten op uw huid. Wij hebben meer apparaten, voor ons is het om het even welk apparaat we inzetten.

Het vergt een kundige behandelaar die zijn apparaat door en door kent, en het instelt met de juiste intensiteit (niet te hoog/ laag, niet te kort/lang); en die werkt met de correcte verschillende pauzetijden (dit verschilt per persoon, per lichaamsdeel, per seizoen en per fase van het ontharingsproces).

Maar we hebben wel gemerkt in de loop der jaren, dat als iemand van het begin af aan de Laser neemt, dat er dan in totaal minder behandelingen nodig blijken dan wanneer een IPL of ELOS is gebruikt. Dus de Laser gebruiken we het vaakst.
Vooral bij mannen is meestal een Laser nodig om hardnekkige haren weg te krijgen, bijvoorbeeld de diepliggende haren tussen de schouderbladen onder de nek en op het borstbeen.

De IPL en ELOS vinden de meeste mensen wel milder en minder pijnlijk. Dus daar is ook wat voor te zeggen. Die kunnen goed in het begin ingezet worden om eerst wat uit te dunnen. En daarna kan de Laser het afmaken.

Bij lichtere haren dan asblond, of bij een donkere huid, kan het beter zijn om de Elosmethode te kiezen. Het is milder dan laser en toch nog effectief. De stroompuls doet het eigenlijke werk en die heeft nauwelijks met pigment te maken.

Wij prefereren niet lang door te gaan met ELOS of IPL-behandelingen. Na de 5e keer moet er echt blijvend spectaculair verschil zijn ontstaan met vroeger. Als zo'n apparaat te weinig intensiteit blijkt te kunnen bieden voor uw specifieke haar, kan het resulteren in het dunner worden en lichter worden van de haartjes. Waardoor het vervolgens voor de Laser moeizamer wordt of zelfs onmogelijk ze definitief weg te krijgen.
Welke techniek is voor mijzelf dan de beste?

Globaal gezegd: Bij dikke donkere haren op een lichte huid werken de meeste technieken wel goed. Een Laser zou wel onze eerste keuze zijn. Daar is al heel lang ervaring mee voor ontharing. Het volgt de haartjes diep genoeg in de huid omdat de stralen zeer gefocust zijn. Het bestaat immers uit 1 kleur dus 1 golflengte (coherent licht). Als het haar donker en dik is, neemt het heel makkelijk de Laserwarmte op, hoeft het apparaat niet zoveel Joules te leveren, en gaat de behandeling lekker snel.
De nieuwere apparaten beschikken ondermeer over hele korte pulstijden (korter dan 30 ms) zodat ook wat dunnere haartjes behandeld kunnen worden zonder dat een overdosis in de huid zou komen.

Bij lichtere haren dan asblond, of bij een donkere huid, kan het beter zijn om de Elosmethode te kiezen. Het is milder dan laser en toch nog effectief. De stroompuls doet het eigenlijke werk en die heeft nauwelijks met pigment te maken.

Maar breekt u zich van te voren het hoofd er niet over. Wij kiezen het apparaat op grond van onze ervaring, en u hoeft alleen maar te kijken naar het resultaat van de testplekken. Het blijft een kwestie van uitproberen, bij de een werkt een Laser het beste, en bij de ander een IPL of ELOS. U kunt bij ons alle methoden uitproberen als u wilt.

>> top >>Kan ik naar jullie overstappen nadat ik ergens anders behandeld ben?

Zodra wij uw huid kennen, kan binnen ons instituut zonder problemen overgestapt worden van het ene naar het andere apparaat. We gebruiken als het nodig is zelfs in één behandeling meer apparaten. Dit kan nodig zijn als er dikke en dunne haren door elkaar staan, of als er verschillende kleuren haar staan.
Als u onlangs in een ander instituut bent behandeld, geef uw huid dan eerst even wat rust en wacht het resultaat van de behandeling af. Als er weer haar is teruggegroeid, kunnen wij een test gaan zetten. Het is handig als u navraagt met welke techniek u bent behandeld en hoe hoog de machine stond.Zijn de voorzorgsmaatregelen voor alle apparatuur dezelfde?

Uiteraard moeten contra-indicaties in acht worden genomen, zoals bij alle medische ingrepen. Deze zijn voor alle apparaten hetzelfde: het gaat niet samen met zonnen en bepaalde medicijnen. U mag niet meer epileren. En we willen niet behandelen tijdens zwangerschap en bepaalde ziektes. Klik voor verdere uitleg hierover naar:

>> uw voorbereiding op de behandeling >>

>> FAQ contra-indicaties >>

>> FAQ veiligheid >>

>> top >>Wat is het verschil tussen Laser, IPL, VPL, LHE, ELOS?


Zoals we al in de globale uitleg vertelden: denk aan een regenboog, want daaruit valt te begrijpen dat het licht dat wij zien eigenlijk uit verschillende kleuren bestaat. Als je 1 kleur van de regenboog opwekt in een apparaat, dan heb je een laser. Wek je meer kleuren tegelijk op en filter je vervolgens de schadelijke kleuren eruit, dan is het een Flitslamp / IPL (Intense Pulsed Light). Werk je zonder gel en andere barrières, dan heet het LHE (is ook IPL).
Varieer je de tijd van een flits met kleine pauzes binnen 1 flits, dan is het een VPL (is ook IPL). Doe je er dan ook nog een wisselstroom bij, dan heb je ELOS (ELectrical Optical Synergy - is IPL of Laser gecombineerd met electrische ontharing).

Verschillende weefsels absorberen verschillende kleuren. Met lasers in ziekenhuizen kan men daarom opereren, met andere kunnen tatoeages verwijderd worden, met weer andere pakt men acne aan, of plakt men bloedvaten dicht, en nou komt het: met de laser die tegen het infrarode licht aanzit kun je donkere haartjes aanpakken want de donkere haarkleur absorbeert het rood-oranje licht (correcter gezegd: het voor het menselijk oog onzichtbare gedeelte daarvan). Alle apparatuur die goedgekeurd is voor ontharing zal ondermeer die kleur infrarood afgeven en andere weefsels zoveel mogelijk met rust laten.


>> top >>Wat is de nieuwste techniek voor ontharing?


Er is niets nieuws onder de zon, ondanks de ontelbare merknamen op internet die het tegendeel beweren. Het patent op IPL was namelijk niet goed beschermd, dus zijn heel veel producenten ermee aan de haal gegaan.
Vandaar dat u zoveel verschillende afkortingen tegenkomt op het internet. Als een leverancier reclame maakt dat iets de nieuwste techniek is, wil dat niet per definitie zeggen dat het beter is.
Alle apparaten zijn wel van overheidswege goedgekeurd en veilig bevonden en doen allemaal wel wat op donker en dik haar. De nieuwste apparaten zijn echter vaak goedkopere uitvoeringen van IPL's om meer schoonheidssalons te verleiden ook deze dienst aan te gaan bieden. Prijsverschillen van 85.000 Euro tussen apparaten zijn tegenwoordig niet ongebruikelijk. Maar goedkoop kan duurkoop zijn.
Fabrikanten willen een graantje meepikken van de hype, en maken de zoveelste machine met afgeleiden van dezelfde techniek in een nieuw jasje.

Het komt op hetzelfde neer
Het komt hoe dan ook altijd weer op hetzelfde neer: de cellen die een haar kunnen maken moeten worden opgewarmd en samengekleefd door warmte. Deze warmte in de haarschacht en de wortel wordt opgewekt hetzij door electriciteit, hetzij door licht, of door een combinatie daarvan.Een stukje geschiedenis
Nogmaals: het nieuwste is niet automatisch het beste. Electrische ontharing is al 40 jaar oud en blijkt tegenwoordig nog steeds goed om bijvoorbeeld witte haren weg te halen.
Electrische ontharing = haartje voor haartje wegprikken met een naaldje die een stroomstootje geeft in de wortel - een zeer beproefde methode (Blend of diathermie).


Laser wordt wereldwijd al 16 jaar naar tevredenheid gebruikt voor ontharing van donkere haren en helpt mensen nog steeds het snelst er vanaf. Een laserstraal bestaat uit één lichtkleur die goed wordt geabsorbeerd door pigment in het haar.

Nota bene: Als men het op een site over laser heeft, betekent dat niet altijd dat het werkelijk een laserapparaat betreft. Dit komt doordat ''laserontharen'' in de volksmond gelijk staat aan ontharen met een lichttechniek. De salons die echt een laserapparaat hebben, zullen meestal de kleur van de ontharingsgolflengte erbij vermelden: Diode, Ruby, Alexandriet, Neodynium YAG. De Diodekleur wordt wereldwijd het meest gebruikt voor ontharing.

IPL was 10 jaar geleden de opvolger van Laser, ontwikkeld om met meer kleuren licht vanuit hetzelfde apparaat meer kwalen in een salon te kunnen behandelen. Een goede Laser is immers voor veel schoonheidssalons te duur in aanschaf, vooral als men er alleen maar mee kan ontharen.
LHE en VPL zijn gewoon variaties op IPL, het gaat daarbij om de mogelijkheid van onzichtbare pauzetjes binnen 1 flits. De LHE plaatst geen gel noch extra glaasje tussen de huid en de lamp, waardoor er minder Joules gebruikt worden.

Die variatie in flitstijd zit ook in de ELOS.
ELOS is 8 jaar geleden door de oer-uitvinder van de IPL op de markt gebracht, nadat de hele wereld met zijn patent van de IPL aan de haal was gegaan. Het is een verbeterde uitvoering van IPL, met de hele voorgaande truukendoos erin. Het is de combinatie van IPL of Diodelaser met de vroegere Blendmethode (electrisch ontharen). Het heet dan respectievelijk e-Light of e-Laser. Er kunnen minder Joules gebruikt worden omdat de wisselstroom het werk doet.
Wilt u details over de ELOS weten, zie verdiepingspagina: >> FAQ ELOS >>


>> top >>


De toekomst
Iedere week krijgen wij reclame binnen uit China over goedkope IPL-machines. China zal op den duur steeds meer kwaliteit gaan leveren, en dan wordt het heel moeilijk voor de Amerikaanse, Israëlische en Europese merken om hun positie te behouden. Zij zullen weer een nieuw patent moeten verzinnen om een tijd voort te kunnen.
In de winter van 2009 komt er een nieuwe versie van de Amerikaanse Diodelaser uit (merk: Lightsheer, versie: Duet) voor het sneller behandelen van grote oppervlakten waar de huid losser zit: rug, buik, bovenbenen, kuiten. Deze zuigt de huid in een vacuum waardoor de bovenlaag niet meer tegen de diepere huidlaag aanzit. Men zeg dat dit veel scheelt in pijn en er hoeven veel minder joules worden ingezet voor hetzelfde resultaat: maximum 15 Joules in plaats van het huidige maximum van 60 Joules. We zullen onderzoeken of het nuttig is het apparaat enkele dagen per maand te huren voor behandelingen van grote oppervlakken, uiteraard pas nadat de kinderziektes eruit zijn en als we hebben ervaren dat de claims echt waar zijn en er goede ontharingsresultaten mee behaald kunnen worden.
Onze gewone Diodelaser blijft relevant, omdat de vlakken waar de huid stevig vast zit aan onderliggende structuren, alleen maar met de kleine applicator behandelbaar blijven (handen, voeten, polsen, enkels, scheenbenen, bikinilijn, gezicht).


>> top >>

Door de bomen het bos niet meer zien
Apparaten zijn voor een leek (en de schoonheidsspecialist die ook ontharing wil gaan aanbieden) heel moeilijk te vergelijken. Bijvoorbeeld: bij het ene apparaat wordt er vermeld hoeveel energie opgewekt wordt in de totale applicator nog voordat het het flitsglaasje verlaat en bij het andere apparaat wordt vermeld hoeveel energie er uiteindelijk in de huid terechtkomt per cm2.
Als er niet genoeg power gegenereerd wordt per cm2, blijft de klant die eerst dik haar had, na een paar behandelingen zitten met een laag donshaar waar hij/zij nooit meer vanaf komt.
De tendens is steeds grotere applicatoren te maken die sneller opladen voor de volgende flits. Leveranciers zeggen dat een rug dan klaar kan zijn in een kwartiertje en dat het per flits steeds goedkoper wordt. Men vergeet dan vaak erbij te zeggen dat het midden van een applicator toch de meeste warmte genereert, dus dat er eigenlijk kleinere stapjes gezet moeten worden, wil de klant niet naar huis gaan als "zebra".

Wij doen bijvoorbeeld ruim 1 tot vaak wel 2 uren over een rug of bovenbenen... Liever doen we het meteen goed, dan dat de klant over 6 weken terug moet komen voor de rest van dezelfde lichting haartjes (en dat wordt dan vaak een tweede behandeling genoemd!)
. De lampen slijten bij nauwkeurig werken veel sneller. Ze slijten ook sneller wanneer een hogere instelling gebruikt moet worden, zoals bij lichtergekleurde mensen.
Als een schoonheidsspecialiste dat ontdekt, gaat het kostenplaatje voor het draaien van een ontharingspraktijk er heel anders uitzien.
Stunten met goedkope prijzen kan een bedrijf (en de klant) duur komen te staan. Menig salon is er al failliet aan gegaan.


>> top >>


De eerste factor van slagen: apparaten onderscheiden zich wel in kwaliteit
Bijvoorbeeld op het gebied van filters van het licht: De geleiding van de warmte naar de cellen moet goed zijn, terwijl de rest van de weefsels met rust gelaten moet worden.

Of in voldoende Joules die goed instelbaar zijn: dus je kunt de warmte intens maken of milder, je kunt variëren in de tijdsduur van de puls en er pauzetjes in maken voor meer veiligheid (de huid kan dan ondertussen steeds wat afkoelen).
Er kan een vóórkoeling in de applicator zitten zodat de cliënt de warmte minder voelt.
Sommige apparaten zuigen de huid zelfs enigszins omhoog om een vacuum te creëren zodat bloedvaatjes even sluiten. Minder bloedtoevoer betekent minder pijnsignalering. Dat is logisch: als je een tijd op je hand gaat zitten, wordt het door de afknijping van het bloed ook gevoelloos.
Verder speelt bij IPL dan ook nog de breedte van het kleurenspectrum: gebruikt men alleen de golflengtes voor ontharing (590 - 980), of laat men meer kleuren toe om tegelijkertijd ook effect te hebben op couperose, huidverjonging, pigmentvlekken, acne etc. (450 - 1200).
En een kwalitatief goed apparaat zorgt dat precies het aantal Joules wat vermeld wordt op het scherm, ook op de huid neerkomt.


Onze keuze voor apparatuur
De ELOS past constant de output aan omdat steeds de weerstand van de huid gemeten wordt. En de Lightsheer Diodelaser toont op het scherm precies hoeveel de gemiddelde output is van de diodelampjes. Het is zo'n klein kopje dat er nauwelijks zogeheten onregelmatige 'hittespots' in kunnen optreden. De goedkopere en oudere lasers, en IPL's met een groter behandeloppervlak, kunnen weleens daarin falen. Vooral als iemand een tweedehands machine heeft aangeschaft waar Nederlandse leveranciers geen afstellingsservice meer op willen verlenen omdat dat niet meer rendabel is.De tweede factor van slagen is de individuele huid

Meer kun je aan de apparatuurkant niet verzinnen ter verbetering.
Je hebt namelijk nog steeds met de andere factor van slagen te maken: met de huid van een individu die in een bepaald ritme verschillende lichtingen haar aanmaakt. Ook het krachtigste apparaat moet zich neerleggen bij dat natuurlijke ritme. Dat kun je niet versnellen, de gehele ontharingskuur voor de haren die nu bestaan blijft dan ook even lang: circa 1,5 tot 2 jaar. Een kundige behandelaar met een goed apparaat zorgt ervoor dat er binnen die tijdsduur zo min mogelijk behandelingen nodig zijn. Daarna kan er eventueel weer nieuw haar groeien. Als u die paar haren ook nog weg wilt krijgen, zult u ieder jaar 1 of 2 keer `winteronderhoud' moeten plegen.De derde factor van slagen is de behandelaar

Maar los van welk apparaat een salon in huis heeft, en hoe een individuele huid reageert, stellen wij dat veilig en effectief behandelen vooral te maken heeft met de kundigheid van de behandelaar. Van groot belang is of men door medische vragen te stellen de behandeling weet af te stemmen op de conditie van de huid, of men eerst de tijd neemt grondig te testen, en of men de hoeveelheid benodigde Joules en pulstijd in iedere behandeling weer aanpast aan de veranderende haarstructuur en fase van het ontharingsproces.

Pas dan wordt het mogelijk in een ontharingskuur, met zo min mogelijk behandelingen en zo min mogelijk bijwerkingen, het meeste resultaat te bewerkstelligen.

>> top >>
Heeft u nog specifieke tips waar ik op moet letten?


Kanttekening 1- over lichtgekleurd haar
Er moet nog wel wat pigment in de haartjes zitten omdat het licht anders geen geleiding van de warmte naar de wortel kan opwekken. Bij wit haar kunt u beter naar een huidtherapeute of schoonheidsspecialiste gaan die de electrische ontharing met een naaldje uitvoert.

Kanttekening 2 - over dunne haartjes, donshaar

Het behandelen van dunne haartjes is moeizaam want ze nemen minder energie op dan dikke haren.
Bij donshaartjes (kort en dun) moet eerst goed getest worden of het werkt, ook al zijn ze donker. Het is soms beter deze met rust te laten. Als de haartjes door hun structuur te weinig energie opnemen, maar er vloeit wel extra bloed naartoe door de warmte, kan het namelijk gebeuren dat ze juist gestimuleerd worden om dikker en langer te worden!


Kanttekening 3 - over behandelen op donkere huid
Wij verbazen ons dat er op internet beweerd wordt dat de donkere huid helemaal zonder bijwerkingen behandeld kan worden met licht. Er komen bij ons geregeld mensen voor een second opinion en dan zien wij wel korstjes staan en daarna vlekkerigheid. Gelukkig is dit tijdelijk (varierend in duur van anderhalve week tot anderhalf jaar!) maar de belofte van de leveranciers en behandelaars was overwegend dat het risicoloos zou zijn.
Wij zijn van mening dat er bij donkere huid heel erg opgepast moet worden, met welk apparaat dan ook. Liever nog een extra test op een klein gebied en weer 72 uur afwachten alvorens hoger in te stellen op een groter gebied.
Dunne haartjes zijn helemaal moeilijk om te bestrijden op donkere huid. Voor dun haar moet de pulstijd namelijk ingekort worden, maar bij donkere huid moet de pulstijd juist verlengd worden.
Lees meer over het ontharen van
>> de donkere huid >>

<< top >>
Wat vinden jullie van haargroeiremmers of enzymatisch ontharen?
Die gels die gesmeerd worden na het harsen?
Alle cliënten, die zeiden eerst dergelijke middelen te gaan proberen, kwamen alsnog bij ons terug voor de Licht-ontharing. Wat we ervan afweten is dat men het thuis zelf moet smeren na het harsen, of naar een salon moet gaan die het aanbrengt na het harsen, met iontoforese of ultrageluid. Daar moet men 10 tot 15 keer terugkomen. Samen met de crème die men moet aanschaffen, komen de prijzen vanuit de klant gezien duurder uit dan laseren.

Voorbeeld:
onderbenen harsen + enzymen opbrengen per keer 199 x 12 gemiddeld = 2388, thuis extra smeren.
Bij ons met laser: 268 x 6 gemiddeld = 1608. Met het gemak dat men zelf niets meer hoeft te doen thuis.
Voor een schoonheidsspecialiste is het wel gunstiger om met harsen en crèmes te werken, want het aanschafpakket is 14 keer (!) goedkoper dan de gerenommeerdste Laser. De verdiensten zijn veel hoger.

Ondanks dat het veel goedkoper voor ons zou zijn om mee te draaien, hebben we ons er niet verder in verdiept, want we staan wat huiverig tegenover opname door de huid van chemische stoffen. Er zitten bijvoorbeeld veel parabenen in. Deze kunnen een oestrogene werking hebben. De wetenschap debatteert erover of deze stoffen misschien iets te maken kunnen hebben met de enorme toename van o.a. borstkanker de laatste decennia.
Misschien dat een foetus in de baarmoeder al door deze stoffen beïnvloed kan worden. Dus probeer het in ieder geval niet uit als u zwanger bent! (het is een feit dat jongetjes in Noordwest-Europa tegenwoordig veel vaker problemen hebben met indalen van de testikels, en dat de afstand tussen anus en de basis van de penis steeds korter wordt (vervrouwelijking)).*
* zie verder voetnoot onderaan

Bovendien zijn we tegen dierproeven, en helaas worden die nog steeds uitgevoerd bij het maken van nieuwe cosmetica. Alle e-nummers bijvoorbeeld moeten binnenkort van de EU ook weer opnieuw getest worden op hun giftigheid in combinatie met elkaar. We willen daar niets mee van doen hebben.

Als u verder geen ethisch bezwaar hiertegen heeft, of u vindt een dierproefvrij merk en u huivert niet voor uw gezondheid, probeert u het dan vooral uit. En vertel het ons als u positieve ervaringen ermee heeft, dan kunnen wij die tips weer doorgeven aan cliënten. Het zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn om te gebruiken voor haar dat wij niet weg kunnen krijgen: dun donshaar, lichtgekleurd haar en grijs haar.
Maar stel dat u merkt dat het werkt, combineer het dan vooral niet met Licht-ontharing. Het is het een of het ander. Tijdens de lichtontharingskuur is het verstandig om juist zoveel mogelijk haar te kweken zodat we het haar in `volle bloei' weg kunnen halen. Dan moet u juist geen haar remmen noch epileren.

Voor degenen die hierover willen googlen, hier de merknamen die we tot nu toe zijn tegen gekomen: Bioxet, Kalo, Mikosoft/ Depylia van Mikos, Reductio van Medex, Enzymtec.

<< top >>

* Als u interesse heeft in dit onderwerp, kunt u verder googlen op de onderzoekers die zich bezighouden met eventuele effecten op ons hormonale evenwicht van de cocktail van chemische stoffen waarmee we dagelijkse in aanraking komen:

Henrik Leffers, Denemarken
Ulla Hass, Denemarken
Niels Skakkebaek, Denemarken
Richard Sharpe, UK
Katharina Main, Denemarken
Jörg Oehlmann, Duitsland
Shanna Swan, VS

Met dank aan de documentaire `Men in danger' uit 2007

en een actueel tegengeluid van de industrie, in discussie met dr. Ana Soto en dr. Angel Nadal.

Oproep aan andere ontharingsbedrijven:
Wilt u zo collegiaal zijn (delen van) deze website niet te kopiëren voor uw eigen commerciële doeleinden?
Dit is nu al 3 keer gebeurd, ook door een bedrijf dicht in de buurt ...
Wij aarzelen niet juridische stappen te ondernemen als we onze zinsnedes ergens aantreffen!
Deze site heet ook :

nooit meer scheren.nl
© KORPOS, Donna en Michelangelo, februari 2003. laatst gewijzigd op 16 november 2012.